Perziktaart

Ingrediënten voor de taartbodem:

 • 250 gr bloem
 • 125 gr koude ongezouten roomboter in blokjes gesneden
 • 100 gr witte basterdsuiker
 • snuf zout
 • 1 ei
 • 1 eidooier
 • rasp  van 1 sinaasappel

Ingrediënten voor de vulling:

 • 130 gr Griekse yoghurt
 • 150 witte basterdsuiker
 • 175 gr gemalen amandelen/amandelmeel*
 • 50 gr zelfrijzend bakmeel (of 50 gr bloem en 2 a 3 gr bakpoeder)
 • sap van 1 sinaasappel
 • 1 ei
 • 1 eiwit
 • 3 rijpe (wilde) perziken (maar je kunt dit ook vervangen door nectarines of abrikozen, of perzik uit blik!)
 • optioneel: 2 el amaretto/tiramisu-likeur
 • perzik-jam (of de siroop als je perzik uit blik gebruikt)

*Ipv amandelmeel koop ik vaak geblancheerde amandelen die ik vervolgens zelf maal in de keukenmachine. Dit is namelijk goedkoper en kost weinig moeite, je kunt dit makkelijk van te voren doen voor je begint aan je bakproject. Geen keukenhulp in huis om dit ook te doen, of simpelweg geen zin in dan is er natuurlijk niets mis met amandelmeel.

Begin met het voorbereidende werk. Maal de amandelen, indien nodig, zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Snijd de boter in blokjes. Je hebt voor dit recept 3 eieren nodig, maar je gebruikt ze niet allemaal in 1 keer, maak het jezelf makkelijk en regel ook dit van te voren.

Splits 1 van de eieren. De eidooier doe je in 1 bakje, het eiwit bewaar je in een ander bakje. Tik bij allebei de bakjes nu nog een ei. Het bakje met 2 eidooiers heb je als eerste nodig, het bakje met 1 eidooier kun je zolang even afdekken met folie, zo heb je ook een stuk minder kans dat je per ongelijk het verkeerde bakje pakt zo meteen. Verzamel de andere ingrediënten voor de taartbodem bij elkaar.

Nu ben je klaar om met het echte werk te beginnen, en dat is helemaal zo moeilijk niet.

Weeg alle ingrediënten voor de taartbodem en verzamel ze bij elkaar in een mengkom. Meng dit met een mixer tot een kruimelig deeg. Kneed daarna met de hand tot een samenhangende bal deeg. Pak dit deeg in vershoudfolie en leg het minstens een half uurtje in de koelkast om te rusten.

Ondertussen kun je de mengkom en deeghaak/-haken even schoonmaken, even opruimen als dit nodig is en daarna kun je gelijk beginnen met de taart vulling.  Verzamel alle ingrediënten bij elkaar.

Weeg alle ingrediënten voor de taartvulling, behalve de perziken, en doe ze wederom allemaal bij elkaar in een grote mengkom. Mix ze samen tot een egale massa. Zet even aan de kant tot je de taart gaat vullen. Zet de oven aan op 180 graden zodat hij straks al goed op temperatuur is. Snijd de perziken alvast in parten zodat je zo meteen lekker snel door kunt werken.

Pak je bakvorm erbij, een standaard ronde quiche-vorm is heel mooi voor deze taart. Vet hem in met een dun laagje boter en bestrooi de bakvorm met bloem. Zet even aan de kant.

Maak een plekje vrij op je werkblad om het deeg voor de taartbodem op uit te kunnen rollen. Bestrooi de ondergrond met bloem en leg daar het deeg op. Bestrooi de bovenkant van het deeg ook met een beetje boem en de deegroller ook. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm hiermee. Overtollig deeg kun je makkelijk wegsnijden met een scherp mesje. Als je het niet al te kort afsnijd dan kun je evt nog een leuk randje creëren met je vingers. Hoeft natuurlijk niet.

Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Giet de taartvulling er in. Verdeel de perzik-parten over de taart. Dit kan natuurlijk in een mooi patroon, maar het mag ook lekker random. Net waar je zin in hebt. Zet de taart in de oven en bak in zo’n 45-50 minuten gaar. Gezien elke oven anders is raad ik altijd aan om voor het einde van de baktijd al af en toe te checken hoe het gaat met je taartje. Kijk na een half uur hoe ver hij is en check daarna om de 10 minuten hoe het gaat. Hij is klaar als hij overal lichtbruin tot goudbruin is en de vulling in zijn geheel licht bol staat (dit zakt bij het afkoelen weer naar beneden).

Het is op zich niet nodig, maar je taartje wordt echt extra mooi als je hem, nadat hij is afgekoeld, instrijkt met wat opgewarmde (perzik)jam, of als je perzik uit blik hebt gebruikt kun je heel goed wat van dat siroop uit het blik gebruiken. Dan staat je taartje echt te shinen.

Published by