Vegan sinaasappel-gember cake

Ik ben de laatste tijd een beetje aan oefenen en spelen met vegan bakken. Ik ging er eigenlijk vanuit dat dit best wel moeilijk zou zijn en lang niet zo lekker als ‘normaal’ bakken. Maar eerlijk is heerlijk, tot nu toe vind ik het best wel makkelijk en de smaak is meer dan prima. Gewoon erg lekker dus. Dus, als je graag staat te bakken dan kan ik het je zeer aanraden om dit gewoon eens te proberen!

Ik voel me af en toe nog een beetje onzeker over welke ingrediënten wel of niet echt vegan zijn, dus ik vertrouw wel echt op andere sites met alleen maar vegan recepten. Als zij een bepaald ingrediënt gebruiken dan ga ik er wel vanuit dat het goed is. Heb je toch wat tips voor me, of ook je twijfels dan hoor ik dat graag! Je bent nooit te oud om te leren toch?

Ingrediënten:

  • 225 gr bloem
  • 200 gr suiker
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • sap en rasp van 1 perssinaasappel
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 200 ml sojamelk
  • 3 bolletjes gember + een beetje siroop om de cake mee te bestrijken (van een pot gember bolletjes op siroop)

Dit is een vrij makkelijk recept, vooral als je goed voorbereid begint.

Verwarm de oven alvast tot 160 graden. Zet een bakblik klaar met hierin een bakpapiertje. Of vet hem in met plantaardige olie en bestrooi met bloem. Snijd de bolletjes gember alvast fijn, zet je ingrediënten op het aanrecht en je bent klaar om te gaan.

Doe alle droge ingrediënten (bloem, suiker, zout, baking soda) bij elkaar in een kom en roer ze door elkaar.

Doe dan de zonnebloemolie, sojamelk bij elkaar in een andere kom. Rasp hier de schil van de sinaasappel boven. Pers de sinaasappel uit en voeg het sap bij de andere natte ingrediënten. Voeg de fijngesneden gember er ook bij en roer ook dit even door.

Giet dan de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer/spatel dit snel maar goed door elkaar. Het zuur van de sinaasappel zorgt voor een reactie met de bakingsoda (samen zijn dit de ingrediënten die ervoor zorgen dat de cake gaat rijzen). Je wil niet dat deze reactie al is uitgewerkt voordat je cakebeslag de oven in gaat, dan krijg je een compacte cake. Dus snel mengen en dan in het cakeblik gieten en het dan de oven in schuiven.

Bak de cake in 60 minuten goudbruin en gaar.

Test of de cake klaar is door met een vinger de bovenkant een beetje in te drukken. Veert de cake gelijk terug in vorm dan is hij klaar. Blijf je een kuiltje zien dan moet je de cake nog iets langer bakken.

Is je cake klaar, haal hem uit de oven en smeer de bovenkant in met een beetje van de gembersiroop uit het potje gember bolletjes. Nog meer smaak en een beetje een sticky cake.

Laat de cake eerst 10 tot 15 minuten afkoelen in de vorm en laat hem daarna verder afkoelen op een rooster. Dan is het eindelijk tijd om te smullen van deze fluffy vegan sinaasappel-gembercake!

Published by