Chocolade biertaart

Ingrediënten taart (springvorm van 26 cm)

 • 225 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 75 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 2 eieren
 • 400 gr bloem
 • 16 gr bakpoeder (1 zakje)
 • snuf zout
 • 150 gr pure chocolade
 • 1 stevig biertje, 30 cl

Ingrediënten chocolade botercrème:

 • 100 gr pure chocolade
 • 150 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 75 gr poedersuiker
 • 40 gr cacaopoeder
 • 50 ml slagroom of volle melk
 • 1/2 tl vanille extract

Het recept voor deze chocolade botercrème komt van Zoetrecepten. Ik heb de hoeveelheden hier gehalveerd, want ik hield zeker de helft van de botercrème over (kun je overigens prima bewaren in de koelkast voor later gebruik). Ik wilde namelijk niet teveel van de botercrème gebruiken om de smaak van de biertaart niet te overheersen. Maar voel je natuurlijk vrij om het originele recept te gebruiken.

Let op: Wees voorbereid op tussendoor afwassen, vanwege het gebruik van veel kommen!

Bereidingswijze taart:

Verwarm de oven voor op 160 graden

Splits de eieren. Klop de eiwitten stevig in een schone vetvrije kom en zet dit even apart.

Smelt de chocolade au bain marie. Zodra de chocolade is gesmolten haal je de kom van de pan. Laat de gesmolten chocolade een beetje afkoelen.

Doe de basterdsuiker en boter samen in een andere kom en klop tot het een beetje een romig geheel wordt. Voeg dan de eidooiers toe en mix tot deze goed zijn opgenomen.

Pak dan nog een andere kom en doe daar de bloem, het bakpoeder en het zout in. Roer even door elkaar.

Nu is de chocolade wel voldoende afgekoeld. Voeg dit bij het suiker-boter mengsel en mix tot een mooi geheel.

Voeg nu eerst ongeveer de helft van het bier toe aan het boter-suiker-chocolade mengsel. Mix kort. Voeg de helft van het bloem-mengsel hier aan toe en mix tot de bloem is opgenomen. Herhaal met de rest van het bier en tot slot de rest van het bloem-mengsel. Mix net zo lang tot er geen klonten meer in het beslag zitten.

Tot slot schep je de opgeklopte eiwitten erbij. Deze moet je er niet doorheen mixen, maar er rustig doorheen spatelen (anders sla je alle luchtigheid eruit). Het geeft niet als het er een klein beetje klonterig uitziet, zolang er maar geen grote vlokken eiwit meer inzitten.

Giet het beslag in een beboterde en bebloemde bakvorm. Bak de taart in 60-70 minuten gaar. Test of de taart gaar is door de bovenkant zacht in te drukken met je vinger, als de taart gelijk weer naar boven veert dan is hij gaar. Blijf je een deukje zien dan moet hij nog wat langer de oven in.

Laat de taart eerst even afkoelen in de vorm (zo’n 10 a 15 minuten). Haal de taart dan voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voor je er verder mee gaat.

Mooi moment om de boter voor de botercrème alvast uit de koelkast te halen.

Bereidingswijze chocolade botercrème:

Doe de zachte boter en poedersuiker bij elkaar in een kom en mix op een lage snelheid goed door elkaar (heb je alleen een mixer die alleen een turbo-stand heeft voeg de poedersuiker dan in kleine beetje toe om een heftige poederwolk te voorkomen).

Zeef de cacaopoeder erbij en mix ook dit op een lage snelheid door het boter-mengsel, totdat het een egaal mengsel is.

Smelt de chocolade au bain marie. Haal de kom met gesmolten chocolade daarna van de hittebron. Laat een klein beetje afkoelen. Giet dan de slagroom (of volle melk) en ook het vanille extract erbij en roer net zolang door tot het een glad, egaal mengsel is geworden.

Giet dit vervolgens bij het botermengsel en mix dit door tot een mooie gladde glanzende botercrème.

Mocht de gesmolten chocolade toch nog iets te warm zijn geweest en de botercrème daardoor nog niet stevig genoeg, dan kun je het gewoon even laten staan tot het helemaal is afgekoeld. Roer het dan nog een keert door om het los te maken voordat je het in een spuitzak doet.

Afwerking:

Ik koos ervoor om de taart in 2 lagen snijden. Doe dit pas als je echt zeker weet dat de taart goed is afgekoeld. Spuit dan wat botercrème op de onderste laag, strijk dit glad met een (palet)mes. Leg dan voorzichtig de bovenste laag er weer op.

Spuit dan ook botercrème op de bovenkant/zijkant van de taart en strijk ook dit glad. Van mij hoeft het allemaal niet zo strak en perfect, maar wil je het gladder hebben dan kan ik aanraden om tussendoor de paletmes onder de warme kraan/in een bakje warm water te houden, maar droog hem dan wel goed af voor je hem weer op de botercrème gebruikt.

Versier tot slot met strooisels naar keuze (of juist niet natuurlijk, als je voor een stoerdere taart wil gaan)

Ik kon de taart helaas niet gelijk aansnijden en proeven, ik moest hem namelijk meenemen naar mijn proefpanel. Het werd een hele aangelegenheid:

Pap, mam, broer, Philip en Kathleen. Bedankt weer voor het proeven en beoordelen van de taart. Een hele opoffering elke keer.  😉 

Published by