Karamel cupcakes

Recept Karamelsaus:

Ingrediënten:

 • 100 ml water
 • 200 gr kristalsuiker
 • 250 ml slagroom
 • zeezout (of als je heel fancy wil doen: fleur de sel 😉 )

Doe het water in een hoge pan met een dikke bodem en giet de suiker middenin het water. Het lijkt een beetje gek om dat kleine beetje water en suiker in een grote pan te doen. Maar straks zul je zien waarom dit echt nodig is. Een pan met een dikkere bodem verkleint de kans dat je karamel verbrand. Zet de pan op een middelhoog vuur.

Laat het rustig aan de kook komen en je zult zien dat de suiker beetje bij beetje oplost. Zodra de suiker is opgelost zullen er steeds meer grote bellen ontstaan. Gewoon lekker laten gaan en vooral NIET roeren. Als je gaat roeren in je karamel dan zal de suiker kristalliseren en dan krijg je nooit een mooie gladde heldere karamel.

Doe de slagroom in een klein pannetje, maar zet deze nog niet op het vuur.

Ik heb bovenstaande foto’s even bij elkaar in één plaatje gezet zodat je de progressie van de karamel goed kunt zien. Het duurt eventjes voordat de kleur van de 2e foto naar de kleur van de 3e foto gaat, maar zodra de karamel bruin begint te worden moet je heel goed opletten. Ik was even bang dat ik hem te ver had laten gaan, omdat ik de foto aan het nemen was, maar ik was nog net op tijd gelukkig.

Zodra de karamel net een beetje kleur begint te krijgen zet je het pannetje met de slagroom op het vuur. Laat deze opwarmen, maar niet koken.

Op de 4e foto van de collage is de karamel in het midden nog niet goudbruin, maar aan de rand wel. Dan is het al hoog tijd om als een gek het vuur uit te zetten en de slagroom bij de karamel te gieten. Begin dan gelijk met roeren! Juist, nu moet je WEL roeren.

Zodra je de slagroom bij de karamel giet begint het als een malle te borrelen, vandaar dat je een grotere pan nodig hebt dan je in eerste instantie zou verwachten. Laat je hier niet door van de wijs brengen. Rustig blijven roeren tot de karamelsaus weer kalmeert en je een mooie gladde saus hebt.

Dan is het tijd om de karamelsaus op smaak te brengen met zout. Ik heb bewust geen hoeveelheid zout bij de ingrediënten gezet, omdat ik dit een kwestie van persoonlijke smaak vind. De een houd van echt hele zoute karamel, de ander juist niet. Dus ik wil alleen maar zeggen dat je steeds een beetje moet toevoegen, dan even goed roeren en proeven! Maar ook als je een zoete karamel wil, voeg dan toch een snufje zout toe.

Let wel dat de karamel erg heet is, dus eerst even blazen voor je dat lepeltje met karamel in je mond stopt.

Tip: Haal de roomboter voor de botercrème alvast uit de koelkast! Terwijl de karamelsaus staat af te koelen, maak je mooie goudbruine cupcakes.

Recept Cupcakes:

Ingrediënten (voor 12 stuks):

 • 125 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 125 gr kristalsuiker
 • 125 gr zelfrijzend bakmeel
 • 2 el melk op kamertemperatuur
 • 2 eieren op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcake bakvorm klaar met daarin papieren cupcakevormpjes.

Snij de boter in kleine blokjes. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Mix het mengsel met de mixer op middelhoge snelheid, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid.

Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg tot slot de melk en 3 el van de karamelsaus toe en mix nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden.

Haal de cupcakes uit de bakvorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Zodra de cupcakes zijn afgekoeld maak je met behulp van een klein theelepeltje, of een klein scherp mesje, kuiltjes bovenin de cupcakes. Wat je eruit haalt snoepje natuurlijk gelijk op. Je bent hard aan het werk, dus dat verdien je gewoon. Vul dan de kuiltjes met karamelsaus.

Ik had ze niet helemaal tot de rand gevuld omdat ik bang was dat ik niet genoeg karamelsaus had. Maar achteraf gezien had ik ze best helemaal kunnen vullen.

Tijd voor de laatste stap, de karamel-botercrème!

Recept Karamel Botercrème:

Ingrediënten:

 • 125 gram poedersuiker
 • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel heet water
 • 2-3 el karamelsaus

Doe de boter in een hoge kom en mix het op hoge snelheid tot het een beetje luchtig is, voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix dit er, met je mixer op een lage stand, goed doorheen (als je alle poedersuiker er in één keer bij doet dan vliegt het overal heen zodra je de mixer aan zet, geen aanrader).

Dan mix je er een eetlepel heet water doorheen. Dit is de basis botercrème, nu kun je ook hier verschillende ingrediënten bij doen zodat de botercrème helemaal past bij de smaak cupcake (of taart). In dit geval dus een paar eetlepels van je karamelsaus. Spatel dit er nog even goed doorheen tot je een mooie egale botercrème hebt.

Doe de botercrème in een spuitzak, eventueel met spuitmondje. Ik gebruik meestal een stervormig-spuitmondje (om bijvoorbeeld cupcakes te decoreren), maar zonder kan natuurlijk ook. Leg de spuitzak met botercrème eventjes (een kwartiertje) in de koelkast om hem wat steviger te laten worden, vooral verstandig als je een spuitmondje gebruikt om een leuk effect te creëren op de cupcakes.
Een te zachte botercrème zakt namelijk gewoon weer uit. Maar als je de botercrème te lang in de koelkast laat liggen dan valt er weer niet mee te spuiten (mocht dat toch gebeuren dan kun je de botercrème weer terug in een kom doen en opnieuw even luchtig kloppen met de mixer).

Spuit op elke cupcake een lekkere toef karamel-botercrème.

Tot slot kun je nog wat van de karamelsaus over de cupcakes heen laten druipen. Ik deed dit met behulp van een klein theelepeltje. Schep een beetje karamelsaus op het lepeltje en laat de saus er gewoon vanaf druipen terwijl je het lepeltje langzaam boven een cupcake heen en weer beweegt. Dat maakt het toch wel helemaal af!

Karamel verrassing!

Published by