Pumpkin pie

Ingrediënten taartbodem:

 • 225 gr bloem
 • 160 gr koude roomboter, in blokjes gesneden
 • 80 gr witte basterdsuiker
 • 1/2 geklutst ei
 • snuf zout

Ingrediënten taartvulling:

 • 2 eieren en 1 extra eidooier
 • 110 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 70 gram kristalsuiker
 • 2 tl kaneelpoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl geraspte citroenschil
 • 1/4 tl nootmuskaatpoeder
 • 1/4 tl gemalen kruidnagel
 • 1/8 tl kardemompoeder
 • 450 gr pompoenpuree
 • 200 ml slagroom

Disclaimer: In het originele Amerikaanse recept gaat meer slagroom (325 ml), maar ik had slechts een bekertje van 200 ml in huis. Dus ik heb het er maar op gegokt. Dat was maar goed ook, want meer vulling had echt niet in mijn quiche-vorm (23 cm doorsnede) gepast. Maar daardoor is mijn pumpkin pie vrij intens van smaak. Wat ik zelf helemaal niet erg vind trouwens, vooral als je het serveert met vanille ijs dan kan die pie dat echt wel hebben!

Doe alle ingrediënten voor de taartbodem samen in een kom en kneed met de hand tot een samenhangend deeg (bewaar wat je overhoud van het geklutste ei, als je een mooie deegrand maakt dan kun je het ei gebruiken om het deeg mee te bestrijken). Let er op dat alle boter goed is opgenomen. Vorm het deeg tot een bal en wikkel deze in vershoudfolie. Leg minstens een half uur in de koelkast om te rusten.

Vet je bakvorm in met boter en bestrooi deze goed met bloem. Haal het deeg weer uit de koelkast en rol de bal, op een bebloemde ondergrond, uit tot een ronde lap. Leg deze voorzichtig in de beboterde en bebloemde quiche-vorm. Druk voorzichtig aan in de rand van de bodem en prik met een vork gaatjes in de bodem. Snijd het overtollige deeg weg van de bovenste rand (dit kun je eventueel gebruiken om een leuke deegrand te maken, maar dit hoeft natuurlijk niet persé. Ik had toevallig zin om me een keer wat extra uit te sloven.)

Zet de taartbodem weer minstens een half uur in de koelkast zodat de boter in het deeg weer hard wordt. Vooral als je inderdaad een leuke rand hebt gemaakt, dit zorgt ervoor dat de rand tijdens het bakken niet weer gewoon uitzakt.

Als je de pompoenpuree nog niet van te voren hebt gemaakt dan doe je dit nu. Snijd de pompoen in blokjes en bak ze gaar in de oven (kleine blokjes zijn na ongeveer 15-20 minuten op 200 graden wel gaar). Voordeel van ze bakken in de oven is dat je gelijk van overtollig vocht af bent, dit helpt uiteindelijk ook weer met de garing van de taartvulling. Pureer de pompoenblokjes, als ze wat afgekoeld zijn, met een staafmixer of in een keukenmachine.

Doe de eieren en de extra eidooier in een kom en klop ze even los. Doe dan de bruine suiker en kristalsuiker erdoor en klop goed door. Voeg dan de specerijen, citroenschilrasp en het zout toe en meng het weer goed door elkaar. Vervang je garde met een spatel en doe de pompoenpuree bij het mengsel, spatel dit rustig door het beslag (door de pompoenpuree wordt het geen super glad beslagje, dit geeft niets. Als het goed gemengd is giet je de slagroom erbij en ook dit spatel je er rustig doorheen tot alles goed gemengd is.

Haal de taartbodem uit de koeling, bestrijk de uitstekende rand (als je die hebt) met wat van het geklutste ei dat je nog over hebt van het taartbodem-deeg. Giet dan de taartvulling erin. Als er veel belletjes in zitten kun je de taart, voorzichtig, van het aanrecht tillen en met lichte kracht op het aanrecht ‘slaan’ om de belletjes te laten knappen.

Zet de taart in de oven, bak hem eerst 15 minuten op 220 graden. Zet dan de temperatuur terug naar 180 graden en bak de taart nog 45-55 minuten. Ga halverwege even kijken of het nog goed gaat met de taartrand. Bij mij was deze na 25 minuten al behoorlijk bruin, maar dan is de taartvulling echt nog niet gaar. Dan kun je voorzichtig wat aluminiumfolie over de taart doen. Houd er wel rekening mee dat de taartvulling een beetje gaat bollen tijdens het bakken, dus zorg ervoor dat de aluminiumfolie niet te strak over de taart zit. De folie zal de taartrand beschermen tegen verbranden, terwijl de vulling wel verder kan garen.

De taart is gaar als de vulling aan de rand een beetje opbolt en hij in het midden net niet meer wiebelt als je de taart heen en weer beweegt. Laat de taart eerst even in de oven afkoelen, dan zal de opgebolde vulling ook weer voorzichtig inzakken.

Laat de taart helemaal afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

De structuur van deze taart is cheesecake-achtig en hij smaakt heerlijk met een bolletje vanille ijs en/of slagroom erbij!

En uitkijken voor katten die dit ook wel heel interessant vinden…

Published by