Boterkoek

Ingrediƫnten:

  • 260 gram bloem
  • 250 gram roomboter (in blokjes)
  • 250 gram suiker
  • 1 ei (+ een geklutst ei om de boterkoek mee te bestrijken)
  • snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Geraspte citroenschil van 1 flinke citroen

Doe de boter, bloem, suiker, vanillesuiker, het snufje zout en de geraspte citroenschil bij elkaar in een kom en meng dit door elkaar. Doe het ei en de boter erbij en mix totdat je een kruimelig deeg hebt. Kneed het met de hand verder tot een egaal deeg.

Doe het beslag in een beboterde en bebloemde bakvorm. Als je geen speciale boterkoekvorm hebt dan is een gewone springvorm of ronde quiche-vorm (+/- 24 cm) ook prima te gebruiken. Ik wil dan wel aanraden om ipv de springvorm in te vetten, in de vorm een bakpapiertje te leggen. Anders kan het nog wel lastig worden om de boterkoek er in zijn geheel weer vanaf te krijgen na het bakken. Vet dan wel de ring of rand van de vorm even goed in.

Let op: Gebruik je net als ik een bakvorm met een losse bodem zorg dan dat je tijdens het bakken een bakplaat onder de boterkoek hebt zitten, gezien er aardig wat gesmolten boter vrijkomt, wil dit er nog wel eens uit lekken. Leg dan ook na het bakken, bij het afkoelen, wat laagjes keukenpapier onder de boterkoek!

Gebruik de bolle kant van een lepel om het beslag licht aan te drukken en glad te strijken. Omdat het een nogal plakkerig beslag is kan het gladstrijken lastig zijn. Houd de lepel onder warm water zodra je merkt dat er teveel beslag aan de lepel blijft plakken. Je zult zien dat het gladstrijken met een warme lepel prima gaat.
Strijk een dun laagje van het geklutste ei over de boterkoek, en maak met een vork een motiefje in de boterkoek.

Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin en gaar op 180 graden. Laat de boterkoek afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de boterkoek nog een paar uur in de koelkast zodat hij mooi stevig wordt. Dan is hij ook een stuk makkelijker uit de vorm te halen.

Snijd de boterkoek in kleine punten, want machtig, en geniet ervan!

Published by