Cranberry tulband

Ingrediënten cranberry compote/jam:

  • 250 gr cranberries (diepvries)
  • 250 gr kristalsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen anijs
  • 1 tl anijszaadjes
  • geraspte schil en sap van 1 perssinaasappel

Ingrediënten cake:

  • 250 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 350 gr cranberry compote of jam
  • 100 gr gedroogde cranberries

Maak de cranberry compote van te voren zodat deze goed kan afkoelen voordat je de cake gaat maken.

Doe alle ingrediënten voor de compote samen in een pannetje en zet deze op een middelhoog vuur. Laat het aan de kook komen en roer het af en toe door zodat het niet aanbrand. Als je voor een compote gaat dan laat je het net zolang pruttelen tot de cranberries vanzelf uit elkaar vallen. Ben je wat ongeduldiger, net als ik, dan kun je na 10 tot 15 minuten de staafmixer er even op los laten. Haal de pan van het vuur en laat de compote/jam afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast. De cranberries hebben veel pectine waardoor je geen geleisuiker of gelatine nodig hebt om er een jam van te maken! Je zult zien dat het vanzelf een stevige substantie wordt bij het afkoelen.

Tijd om het cakebeslag te gaan maken.

Voor je begint vet je de binnenkant van de tulbandvorm goed in met boter. Ik gebruikte hiervoor een kwastje en boter op kamertemperatuur zodat ik goed in alle hoekjes van de tulband kon komen. Bestrooi de binnenkant van de vorm met bloem.

Verwarm de oven alvast voor op 170 graden.

Klop al eerste de boter even los met je mixer. Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe en mix dit goed met de boter. Mix hierna, 1 voor 1, de eieren erdoor.

Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het beslag tot alles goed is opgenomen. Als laatste spatel je de cranberry compote en de gedroogde cranberries door het cakebeslag.

Schep het beslag voorzichtig in de tulbandvorm, zorg dat je het netjes verdeeld over de hele vorm. Strijk de bovenkant een beetje glad en zet de vorm in de verwarmde oven.

Bak de cake in een uur gaar op 170 graden.

Haal de cake uit de oven (test eventueel met een houten prikker of de cake al gaar is).

Laat de cake geheel afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt! Als je dit niet doet dan is de kans groot dat de cake gedeeltelijk achterblijft in de tulbandvorm. Dit kan wel een paar uur duren, of iets korter als je hem in de koelkast laat afkoelen. Maar geduld is in dit geval echt een schone zaak.

Leg een afkoelrooster op de kop op de tulband vorm en draai ze samen om om de cake uit de vorm de laten komen.

Decoreer met poedersuiker, glazuur of gesmolten chocolade. Wat jij wil, het is jouw feestje!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *