Koffie walnoot taart

Ingrediënten taart:

 • 4 eieren
 • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 100 ml karamelsiroop
 • 4 espresso’s (120 ml)
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 350 gr zelfrijzend bakmeel
 • 200 gr grof gehakte walnoten

Ingrediënten topping:

 • 50 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
 • 50 gr naturel roomkaas (op kamertemperatuur)
 • 50 ml karamelsiroop
 • 150 gr poedersuiker
 • handje walnoten, fijn gehakt

Zet alvast 4 espresso’s. Bekleedt een springvorm van 26 cm met bakpapier en zet dan de oven aan op 170 graden om hem voor te verwarmen.

Tik de eieren uit in een grote kom en doe de basterdsuiker erbij. Klop de eieren met de suiker goed los met een garde of een mixer. Verzamel de espresso’s, de karamelsiroop en de zonnebloemolie in 1 (maat)beker. Giet dit mengsel beetje bij beetje bij het ei-suiker mengsel en klop dit steeds door tot het goed is opgenomen.

Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit rustig door het vloeibare mengsel, net zolang tot je een mooi egaal beslag hebt. Voeg dan tot slot de gehakte walnoten toe en spatel deze kort door het beslag. Giet het beslag in de taartvorm en zet deze in het midden van de oven.

Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar op 170 graden. Haal nu alvast de boter en naturel roomkaas uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn tegen de tijd dat de taart klaar is.

Je kunt testen of de taart gaar is door met een houten prikker in het midden van de taart te prikken. komt de prikker weer droog uit de taart dan is hij gaar. Geen prikker bij de hand? Geen nood. Je kunt ook voorzichtig met je vinger de taart een beetje in drukken. Veert de taart gelijk weer terug omhoog dan is hij gaar. Blijf je een deuk zien dan is de taart nog niet klaar en moet hij nog even terug de oven in.

Laat de taart eerst afkoelen tot kamertemperatuur voor je de topping gaat maken.

Doe de boter en roomkaas samen in een kom en meng dit net zolang door elkaar tot je een egaal mengsel hebt. Ik doe dit zelf meestal gewoon met een vork. Als de ingrediënten gewoon goed op kamertemperatuur, en dus zacht, zijn is dit geen enkel probleem. Pak er anders een mixer bij.

Voeg dan de karamelsiroop toe en meng dit er ook net zolang doorheen tot het is opgenomen door het boter-roomkaas mengsel.

Voeg tot slot de poedersuiker toe en meng dit er ook doorheen tot het allemaal is opgenomen in het mengsel. Dan is je roomkaas-glazuur al klaar.

Ik schep de topping meestal in het midden van de taart. Vervolgens ga ik het met een lepel heel rustig uitspreiden over de taart, dit doe ik door steeds vanuit het midden van de taart met een cirkelende beweging richting de buitenrand van de taart te gaan.

Strooi tot slot de fijngehakte walnoten over de taart en hij is klaar om te serveren!

Published by