Sinterklaas Brownie

Ingrediƫnten:

  • 225 gr bruine basterdsuiker
  • 125 gr pure chocolade (grof gehakt of callets)
  • 100 gr bloem
  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 20 gr cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 50 gr schenkstroop of appelstroop
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 gr strooigoed (+ extra ter decoratie)
  • 100 gr witte chocolade

Bakvorm: 20 x 20 cm, of 11 x 35 cm

Bekleed de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 190 graden.

Doe de bloem, het bakpoeder, het snufje zout en de cacao (als de cacao klonterig is kun je deze het beste erbij zeven) bij elkaar in een kom en meng dit door elkaar.

Tik de eieren uit in een kommetje en kluts ze goed los.

Verzamel de boter, basterdsuiker, vanillesuiker, pure chocolade en de stroop bij elkaar in een steelpan, verwarm dit op een middelhoog vuur. Blijf er met een spatel rustig doorheen roeren, en neem goed de bodem en randen mee, om aanbranden te voorkomen. Ga net zolang door tot alles goed gesmolten is en je een egale massa hebt.

Haal de pan van het vuur. Giet de geklutste eieren bij en mix dit als een malle met een garde erdoorheen, zodat de eieren niet stollen. Mix net zolang tot de eieren zijn opgenomen in het beslag.

Giet het bloemmengsel erbij en spatel dit rustig door het beslag tot het helemaal is opgenomen. Meng tot slot het strooigoed erdoor en giet het beslag dan in de bakvorm.

Bak de brownie in 20-25 minuten gaar op 190 graden. Wel even opletten, want eventueel uitstekende kruidnoten en snoepjes kunnen eerder verbranden, bij mij ging dit dus maar net goed zoals je op onderstaande foto kunt zien. Dus check na 15 minuten (en indien nodig daarna om de 5 minuten) even hoe het gaat en dek de bakvorm eventueel af met wat aluminiumfolie, bak de brownie dan verder af.

Haal de brownie uit de oven, en laat hem minstens een kwartier afkoelen voor je hem gaat versieren.

Smelt de witte chocolade op laag vuur in een kleine pan terwijl je het blijft roeren (of smelt het au bain marie als je bang bent voor aanbranden).

Bedruip ongeveer de helft van de gesmolten witte chocolade, met behulp van een lepel, over de brownie. Verdeel dan wat strooigoed over de brownie en bedruip dat met de overgebleven witte chocolade. Zet in de koelkast zodat de witte chocolade weer goed uit kan harden.

Zodra de witte chocolade is uitgehard is je Sinterklaas brownie klaar!

Published by