Andijvie stamppot

Ingrediƫnten:

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 250 gr andijvie
  • 300 gr spekjes
  • flinke klont boter
  • scheutje (karne)melk
  • zout en peper naar smaak

Boen de aardappels goed schoon, of schil ze als je een iets minder rustieke aardappelpuree wil, en snijd de aardappels in grove stukken. Doe de aardappels in ruim water in een pan en zet ze op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat zo’n 20 tot 30 minuten zachtjes koken.

Doe de spekjes in een koekenpan en zet op een laag vuur. Laat ze low and slow lekker krokant worden. Roer ze af en toe even om. Als ze krokant zijn zet je het vuur uit en laat het staan tot je ze bij de stamppot gaat doen.

Test of de aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken. Valt de aardappel gelijk van de vork dan zijn ze gaar en kun je ze afgieten. Zo niet dan laat je ze nog iets langer koken. Na het afgieten doe je een lekkere klont boter en een scheut karnemelk bij de aardappels en vervolgens kun je lekker met de aardappelstamper de aardappels te lijf gaan. Stamp net zo lang tot de puree zo grof is als jij hem graag hebt. Blijft de puree wat droog voeg dan een extra scheutje melk toe, herhaal tot de puree is zoals jij wil.

Als de aardappelpuree klaar is voeg je de spekjes, met bakvocht en al, toe aan de puree. Doe dan ook gelijk de andijvie erbij (je hoeft niet alle andijvie te gebruiken, als je het een beetje veel vind, voeg dan bijvoorbeeld eerst de helft toe) en mix de spekjes en andijvie door de puree met een spatel.

De andijviestamppot is zo al hartstikke lekker, maar je kunt hem ook serveren met bijvoorbeeld rook- of braadworst. Liever een vega stamppot, dan zijn vegetarische spekjes een prima alternatief.

Published by