Boeuf bourguignon

Ingrediƫnten:

 • 800 – 1000 gr sukadelappen
 • 4 uien
 • 4 tenen knoflook
 • peper en zout
 • 2 a 3 el bloem
 • roomboter
 • 4 laurierblaadjes
 • 1/2 liter water
 • 1/2 liter rode wijn
 • ongeveer 300 gr winterpeen
 • 250 gr champignons

Haal de sukadelappen een half uur van te voren uit de koelkast zodat ze een beetje op temperatuur kunnen komen, dan wordt het vlees malser.

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer een cm dik. Doe het in een kom met de bloem en een beetje peper en zout. Meng goed door elkaar. Snipper de ui en de knoflook. Smelt wat roomboter in een braadpan. Fruit de ui en knoflook hier een paar minuten in aan. Giet de ui en knoflook in een kom en zet even aan de kant. Smelt nog een beetje boter in de pan en doe dan het vlees erbij. Braad even aan, roer af en toe doe zodat de blokjes aan alle kanten dicht geschroeid zijn. Doe dan de ui en knoflook bij het vlees in de pan. Giet dan het water en de rode wijn erbij. Doe ook de bouillonblokjes en de laurierblaadjes erbij. Doe de deksel op de pan en laat alles rustig en zachtjes pruttelen voor ongeveer 3 uur. Zelf kijk ik meestal elk half uur even of alles nog goed gaat en roer ik de boel even door.

Snijd na 3 uur de wortels in plakjes en de champignons in kwarten. Doe deze erbij en laat een poosje mee pruttelen. Kijk na een half uur of het vocht al genoeg is ingedikt, zo niet dan kun je de stoof nog een half uur zonder deksel een half uurtje laten pruttelen, zodat het vocht sneller verdampt. De stoof is klaas als het vlees super zacht is en al een beetje uit elkaar begint te vallen. Meestal is dit na ongeveer 4 uur in totaal al wel het geval.

Zelf eet ik dit heel graag in combinatie met tagliatelle (en de tagliatelle net niet helemaal gaar koken en dan 2 minuutjes in de saus mee laten pruttelen in de stoof). Maar het is natuurlijk ook heerlijk met rijst, gebakken of geroosterde aardappels.

Published by