Sodabrood met noten en rozijnen

Ingrediƫnten:

  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 50 gr suiker
  • 100 rozijnen
  • 100 gr gemengde noten (ongezouten)
  • 400 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

Doe alle ingrediƫnten, behalve de karnemelk, bij elkaar in een grote mengkom en roer het even goed door elkaar met een spatel. Giet dan de karnemelk erbij en spatel dit er net zolang doorheen tot alle bloem is opgenomen door de karnemelk. Dat was het eigenlijk al!

Je kunt het beslag zo op een hoop op een bakplaat kiepen, of in een ronde springvorm doen als je een rond brood wil. Maar zelf doe ik het dus graag in een cakeblik, dan kun je er mooie kleine plakjes van snijden.

Bak het sodabrood in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Meestal bak ik het sodabrood eerst 30 minuten in de bakvorm, daarna kieper ik hem om op de bakplaat en bak ik hem nog 10 minuten langer, dan worden de zijkanten van het brood ook lekker bruin.

Dit noten- en rozijnenbrood is heerlijk met zoet beleg, maar gaat ook heel goed samen met een plakje kaas, of gewoon een lik roomboter. Of gewoon zoals hij is, zonder iets erop.

Published by