Vegetarische erwtensoep

Ingrediƫnten:

 • 750 gr tuinerwten (diepvries)
 • 1 rode ui
 • scheut olijfolie
 • 1 liter water
 • 3 groentebouillonblokjes
 • 250 gr knolselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 prei
 • 25 gr selderij(blad)
 • 2 laurierblaadjes
 • optioneel: vegetarische rookworst

Extra nodig: staafmixer

Doe de tuinerwten in een grote pan. Haal de schil van de rode ui en snijd hem in halve ringen. Doe deze bij de tuinerwten met een scheutje olijfolie. Meng even door elkaar en laat een paar minuten op laag vuur opwarmen. Giet dan het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe. Laat aan de kook komen op middelhoog tot hoog vuur.

Snijd ondertussen de knolselderij in kleine blokjes. Snijd de wortel in de lengte door, en snijd beide helften ook weer in de lengte door. Snijd het dan allemaal in plakjes. Snijd de prei in dunne ringen. Hak de selderij fijn. (Op de foto is de selderij afwezig, want niet voorradig in de winkel, maar ik miste het wel in de soep)

Pureer dan de tuinerwten/rode ui. Zet het vuur lager en voeg de rest van de gesneden groenten, fijngehakte selderijblad en de laurierblaadjes toe. Laat de soep een kwartier tot een half uur lekker door pruttelen. Ga af en toe even met een spatel over de bodem van de pan, want net als bij de ‘echte’ erwtensoep zakken de gepureerde tuinerwten naar beneden en dit kan aanbranden.

Wil je er vegetarische rookworst bij, bereid deze dan volgens de instructies op de verpakking.

Published by