Havermout koeken

Ingrediƫnten:

  • 1 ei
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 75 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 100 gr havermout
  • 100 gr rozijnen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de basterdsuiker, vanille suiker, zachte roomboter en het ei samen in een kom. Meng dit met een mixer goed door elkaar tot een beslag waar weinig tot geen klontjes meer in zitten.

Ruil je mixer om voor een spatel. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de kaneel en het gemberpoeder bij het beslag en spatel dit net zolang door elkaar tot alle droge ingrediƫnten in het natte beslag zijn opgenomen. Voeg tot slot de havermout en de rozijnen toe en spatel dit weer net zolang door het beslag tot alle havermout goed door het beslag zit.

Leg een bakpapiertje op je bakplaat. Verdeel het beslag in 8 porties en draai van elke portie een bal. Dit gaat het beste met vochtige handen, anders blijft het beslag teveel aan je handen plakken. Houd dus af en toe je handen even onder de kraan. Verdeel de ballen gelijkmatig over de bakplaat en druk ze, met de palm van je hand, uit tot koeken van ongeveer een cm dik.

Zet de bakplaat in het midden van je oven en bak ze in 14 tot 16 minuten op 180 graden (mijn oven bakt niet helemaal gelijkmatig, dus ik draai na 10 minuten altijd de bakplaat even om, waarna ik de koeken nog 4 tot 6 minuten verder bak).

Haal bakplaat uit de oven en laat de koeken eerst een paar minuten op de bakplaat koelen. Verhuis de koeken daarna na een rooster zodat ze ook aan de onderkant goed kunnen afkoelen. (Heb je geen afkoel-rooster, draai de koeken dan na 10 minuten om op de bakplaat en laat ze daarop afkoelen)

Published by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *