Lemon curd

Ingrediƫnten:

  • 4 citroenen (rasp en sap)
  • 400 gr kristalsuiker
  • 250 gr ongezouten roomboter
  • 4 eieren

Rasp de schil van de citroenen. Snijd de citroenen door en pers ze uit. Giet het sap door een fijn zeefje. Doe de rasp en het sap, samen met de boter en de suiker in een hittebestendige kom. Zet deze kom bovenop een pannetje met daarin een laagje water (au bain marie). Zet dit op een middelhoog vuur. Laat de boter en suiker lekker smelten. Roer er af en toe met een garde doorheen.

Tik ondertussen de eieren uit in een aparte kom en kluts ze met een garde goed los. Zet ook alvast een schone kom klaar met daarin een zeef.

Als alle boter en suiker is gesmolten kun je de geklutste eieren er langzaam bij gieten terwijl je blijft mixen met een garde. Mix net zolang tot de eieren goed zijn opgenomen in het mengsel. Blijf verhitten op een middelhoog vuur en blijf langzaam roeren tot het mengsel goed is ingedikt. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten gaat duren. Check ook af en toe of er nog genoeg water in het pannetje zit, eventueel bijvullen met warm water.

Giet het mengsel dan, door de zeef, in de kom die je hebt klaargezet. Dek het af met vershoudfolie. Leg de folie hierbij direct bovenop de lemon curd, zodat er geen velletje op komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en doe de curd daarna een schone, goed afsluitbare pot. Of meerdere kleinere jam potjes. Als je het in de koelkast bewaard gaat het extra lang mee.

Hartstikke lekker op een cracker of boterham, bij een yoghurt en granola ontbijtje, of bij je dessert. Op een plakje cake, maar kan ook als tartelette-vulling. Kortom, je kan er alle kanten mee op.

Published by